Dostupni linkovi

WWF: Dobra odluka EBRD da ne finansira projekte za ugaljSvetski fond za prirodu (WWF) pozdravio je danas odluku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da prestane da finansira projekte za ugalj.

"Usvajanje ovih mera, ako se primene pravilno, trebalo bi da ukine finansijsku podršku elektranama na ugalj i promoviše investiranje u obnovljive izvore energije i uštedu energije", ističe se u saopštenju WWF.

Dodaje se da se EBRD, "istorijskom odlukom" da ne finansira projekte za ugalj, pridružuje ostalim međunarodnim finansijskim institucijama koje su tokom proteklih meseci napustile koncept ulaganja u takve projekte.

WWF ocenjuje da je sada trenutak da ostale javne finansijske institucije, naročito multilateralne razvojne banke, prate taj primer, kako bi se i na globalnom nivou što pre prešlo na korišćenje obnovljivih izvora energije i stavio akcenat na uštedu energije.

WWF će u narednih par meseci, kako je najavljeno, pažljivo posmatrati primenu nove politike EBRD, a odluka te banke da li da podrži projekat nove elektrane na ugalj od 600 megavati na Kosovu biće prvi takav test u narednih par meseci.

EBRD je nedavno odustao od finansiranja projekta Kolubara B u Srbiji, čije bi emisije godišnje premašile osam tona ugljen-dioksida.

U Srbiji je WWF proteklih meseci organizovao nekoliko protesta zbog najave EBRD da će finansirati projekte vezane za eksploataciju uglja.
XS
SM
MD
LG