Dostupni linkovi

Građani se opraštaju od MandeleKovčeg s telom vodećeg svetskog borca protiv aparthejda, Nelsona Mandele, prekriven zastavom Južne Afrike, donet je jutros u sedište vlasti u glavnom gradu, Pretoriji gde se građani, prolazeći u povorci, opraštaju od svog nekadašnjeg šefa države.

Policajci na motociklima dopratili su kovčeg iz vojne bolnice kod Pretorije do kompleksa zgrada Unije, nekadašnjeg simbola rasističke vlasti belaca. Kada je Mandela preuzeo dužnost 1994, koristio je baš te zgrade i zato je tu i danas Predsedništvo Republike.

Stanovnici Pretorije su izašli na ulice da bi pozdravili povorku pevajući pesme iz vremena borbe protiv režima aparthejda i poklonili se Mandeli koji je umro 5. decembra u 96. godini.

Mandelin unuk Mandla i ministar odbrane Nosivive Mapisa-Nkakula predvodili su jutros povorku građana do tog mesta.

Očekuje se da danas rođaci Mandele, državni zvaničnici i strani zvaničnici prođu pored kovčega, a snimanje je zabranjeno.

Kovčeg s telom Mandele će u subotu avionom biti odnet u mesto Kunu (Qunu), u istočnoj provinciji Kejp, gde je Mandela odrastao i gde će u nedelju biti sahranjen.

U utorak, na posebnom skupu na stadionu u Sovetu, po kiši se stotinu svetskih lidera oprostilo od Mandele koga je američki predsednik Barak Obama u govoru opisao kao "poslednjeg velikog oslobodioca 20. veka" čije životno delo pripada mladim ljudima Afrike i sveta.
XS
SM
MD
LG