Dostupni linkovi

Babušnica ostala bez banke


U Babušnici je zatvorena i poslednja ekspozitura banke, te je ta nerazvijena opština sada odsečena od platnog prometa Srbije.

Oko 200 preduzetnika je sada prinuđeno da dnevni pazar svakog jutra nosi u neku od banaka u Pirotu, udaljenom od Babušnice 30 kilometara.

I građani Babušnice će sada morati u Pirot za najosnovnije bankarske usluge.

Predsednik Opštine Saša Stamenković je gašenje poslednje banke u Babušnici nazvao "pravom katastrofom", ali ne i poslednjom koja je zadesila tu varošicu.

"U Babušnici je ranije ugašena sudska jedinica, a sada nemamo ni jednu banku. Svi su izloženi velikim troškovima, ugroženo je i funkcionisanje lokalne uprave. Uzalud se lokalna uprava trudi da dovede investitore, razvije privredu kada nemamo ni jednu banku, tako da o investicijama u takvu sredinu jednostavno ne može ni da se razgovara", kazao je Stamenković.

Predsednik Opštine Stamenković je potvrdio da opštinska uprava uveliko traži banku zainteresovanu da otvori ispostavu u Babušnici.

"Imamo jako veliki broj preduzetnika, privrednika, tu su dnevni pazari i cirkulacija gotovog novca i kreditnih linija. Bez povezanosti s platnim prometom, otežano funkcioniše i lokalna samouprava i sama Babušnica. Problema ima i u selima čiji stanovnici takođe imaju potrebe za uslugama banaka", kazao je Stamenković.
XS
SM
MD
LG