Dostupni linkovi

EU zabrinuta zbog nacrta zakona o Elektroprenosu BiH


Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog činjenice da je Savet ministara Bosne i Hercegovine odobrilo i nakon toga po hitnoj proceduri Parlamentarnoj skupštini BiH uputio Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u Bosni i Hercegovini (Elektroprenos BiH), saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Ističu da Nacrt zakona ne oslikava ključne zaključke usaglašene između Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH ni ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Evropske unije s druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou održanom u Briselu.

Navodi se da je u zaključcima iz novembra prošle godine navedeno da raspodjela neto dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena i najvažnije - da su usvojeni pouzdani investicioni planovi, koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.
XS
SM
MD
LG