Dostupni linkovi

Kineski hakeri upali u računala pet ministara iz EU


Kineski hakeri špijunirali su računala petorice ministara vanjskih poslova iz Europske unije prije rujanskog summita G20, na kojem je glavna tema bila kriza u Siriji. Pokazalo je to istraživanje američke tvrtke za računalnu sigurnost FireEye, objavio je Reuters.

Hakeri su upali u kompjutorsku mrežu ministara poslavši zaražene e-mailove njihovu osoblju s naslovima poput Američke_vojne_opcije_ u_Siriji , izvijestila je tvrtka FireEye, koja se bavi prodajom antivirusne tehnologije tvrtkama. Kada su primaoci otvorili zaražene dokumente, zloćudni kodovi učitavali bi se u njihova računala.

Kompanija tvrdi da je nepravilnosti uočila kada je potkraj kolovoza pratila rad glavnoga računalnog poslužitelja kojim suse hakeri koristili za izviđanje i kretanje kroz hakirane sustave. No, FireEye je izgubio pristup hakerima kada su, nedugo prije početka summita G20 u Sankt Peterburgu, prešli na drugi server.

U toj američkoj tvrtci uvjereni su da su se hakeri baš tada spremali započeti krađu računalnih podataka.

Čelnici tvrtke nisu željeli otkriti iz kojih su zemalja ministri čija su računala hakirana. Naveli su tek da je riječ o članicama Europske unije te da su napade prijavili FBI-ju.
XS
SM
MD
LG