Dostupni linkovi

Putin bi da amnestira oko 25.000 osoba


Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je parlametnu predlog Rešenja o amnestiji osuđenih i optuženih lica, kojim je previđeno da se oslobodi oko 25.000 osoba, u čast proslave 20 godina od donošenja Ustava Ruske Federacije, navodi Tanjug.

Kako je u krivična dela koja podležu amnestiji ubrojen i huliganizam i narušavanje javnog reda i mira, mogli bi biti oslobođeni i pojedini opozicioni aktivisti, aktivisti Grinpisa, kao i članice ruskog pank benda Pusi rajot, javljaju mediji.

Prema Rešenju koje će ruska Duma da razmotri i usvoji najkasnije do kraja decembra, "biće oslobođeno iz zatvora oko 1.300 ljudi, još 17.500 osoba koje nisu u zatvoru će biti oslobođeno izdržavanja kazne, a sudski procesi protiv još 6.000 ljudi biće prekinuti", izjavio je potpredsednik Dume Vladimir Vasiljev, prenosi Interfaks.

Amnestija se odnosi na osobe kojima je to prvi prestup i čija kazna je manja od pet godina zatvora. Izuzetak su maloletni osuđenici koji su krivično delo izvršili pre navršene 16 godine života ili su već izdržali više od polovine kazne.

Uslov za amnestiju je i da je krivično delo bilo izvršeno pre punoletstva ili da je reč o ženama sa maloletnom decom, trudnicama, ženama starijim od 55 godina, muškarcima starijim od 60 godina ili pak o osobama sa raznim stepenima invaliditeta ili građanima sa zaslugama pred državom (učesnici ratova, vojnici...), navodi se u predlogu Rešenja objavljenom na sajtu Kremlja.

Iz amnestije su isključene osobe koje su tokom boravka u zatvoru bile kažnjene za kršenje zatvorskih pravila. Amnestija se neće odnositi ni na osobe koje su izvršile krivično delo koje sa sobom "nosi povećanje opasnosti po okolinu", objasnio je Vasiljev, kao ni osobe koje su izvršile krivična dela sa primenom nasilja i svi koji su ranije pomilovani.

U zatvoru ostaju i osuđeni za finansijske malverzacije i pronevere. Rešenje ruskog predsednika Duma bi trebalo da odobri do kraja meseca.
XS
SM
MD
LG