Dostupni linkovi

Policija rasterala demonstrante iz sedišta vlade u Kijevu


Ukrajinska policija rasterala je u ponedeljak demonstrante koji su blokirali sedište vlade u Kijevu, zaoštravajući napetosti između opozicije i vlasti.

Državni tužilac Viktor Pčonka pozvao je pristalice opozicije okupljene oko sedišta vlade da "ne izazivaju strpljenje vlasti". Ukrajinski demonstranti su zatim krenuli ka Trgu nezavisnosti, mestu održavanja protesta prethodnih dana.

Policija je potvrdila da je deblokirala sedišta vlade i predsedništva "na zahtev brojnih zahteva građana koji nisu mogli da ulaze u njih", dodavši da će barikade i šatori koje su postavili demonstranti uskoro biti uklonjeni pod policijskom zaštitom.

Na ulicama Kijeva tokom dana je bilo napeto - desetine policajaca za razbijanje demonstracija u punoj opremi bilo je postavljeno ispred kijevske gradske uprave pošto je isticao rok koji je sud postavio demonstrantima da izađu iz zgrade koju su zauzeli.

U Ukrajini već danima traju protesti zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, već da jača saradnju s Rusijom.
XS
SM
MD
LG