Dostupni linkovi

Sinagapurski premijer smiruje tenzije zbog stranih radnikaSingapurski premijer Lisjen Lung zatražio je danas od svojih sugrajdana da ne reaguju negativno na strane radnike posto su izbili sukobi stranih radnika i policije,
što su bili prvi neredi u toj državi u 40 godina.

Neredi u kojima su od stranaca većinom učestvovali Indijci, izbili su u kvartu "Mala Indija" pošto je jedan Indijac poginuo kada ga je udario autobus. Posle toga, oko 400 ljudi je napalo vozača i jedno policijsko vozilo.

U Singapur dolazi sve više stranih radnika, zbog čega su odnedavno primetne i tenzije. Stranci uglavnom rade na građevini i doprineli su svojim radom izgradnji impresivnih nebodera i transportne infrastrukture. Oko četvrtina od 5,4 miliona žitelja čine strani radnici, dok su 1990. činili desetinu.

Premijer Lung na svojoj Fejsvuk stranici naveo je da se velika većina stranih radnika povinuje zakonima.

"Ne smemo dozvoliti da ovaj loš incident zatamni naše gledanje na radnike. Niti bi trebalo da oprostimo govor mržnje i ksenofobiju, posebno na internetu", naveo je Lung.

Liberalni komentatori navode da neredi ukazuju da treba poboljšati položaj radnika.

Od 27 uhapšenih zbog nereda 24 su Indijca, dok su dvojica iz Bangladeša, a za jednu osobu se ne zna poreklo, saopštila je policija.
XS
SM
MD
LG