Dostupni linkovi

Peking: Nijedna zemlja ne treba da komentariše bezbednost Kine



Kina je odbacila poziv japanskog ministra odbrane da se međunarodna zajednica usprotivi novoj kineskoj zoni protivvazdušne odbrane u Južnom kineskom moru,
navodeći da nijedna zemlja ne treba da komentariše to pitanje.

Saopštenje Ministarstva inostranih poslova je usledilo povodom izjave japanskog
ministra odbrane Icunorija Onodera da međunarodna zajednica treba da
se usprotivi novoj kineskoj zoni protivvazdušne odbrane.

I filipinski sekretar za nacionalnu bezbednost Volter Gazmin takođe je izrazio zabrinutost zbog kineske zone protivvazdušne odbrane.

"Kina snažno insistira na mirnom razvoju. Kina je takođe postojana sila za održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu i promociju saradnje i razvoja", rekao je kineski portparol.

Kina je 23. novembra uspostavila novu zonu protivvazdušne odbrane u Južnom kineskom moru, što je izazvalo negodovanje susednih zemalja u regionu severoistočne Azije.

Nova mapa protivvazdušne odbrane Kine uključuje i spornu grupu ostrva koja je pod kontrolom Japana. Na ta ostrva pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

Prema pravilima koje je odredio Peking, svi avioni moraju da obaveste kineske vlasti o preletu, a protiv onih koji se ne identifikuju ili ne postupe po zahtevu Pekinga biće primenjene odbrambene mere po hitnom postupku.
XS
SM
MD
LG