Dostupni linkovi

MOK sportistima: bez politike u Sočiju



Međunarodni olimpijski komitet (MOK) poslaće sportistima pismo u kome ih podseća da se suzdrže od protesta ili političkih istupa na predstojećim Zimskim igrama u
Sočiju, uključujući i prosteste protiv antigej zakona.

Pismo MOK-a stići će na adrese sportista usred kritike Zapada na ljudska prava u Rusiji, kao i na nedavno uvedeni zakon koji zabranjuje promociju "netradicionalnih seksualnih odnosa" maloletnicima.

Tada je pokrenuto pitanje šta bi se desilo sa sportistima koji nose značku ili traku duginih boja, čime pokazuju podršku borbi za prava homoseksualaca.

Povelja dozvoljava preduzimanje mera protiv sportista, a među kojima je i isključenje, koji krše pravilo broj 50, ali je MOK naglasio da će to pravilo biti primenjivano "razumno i srazmerno".

Novi predsednik MOK-a Tomas Bah. izabran je na tu funkciju pre tri meseca, a u
oktobru se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji ga je, kako je rekao, uverio da neće biti diskriminacije protiv sportista ili gledalaca na igrama, ali da zakon mora da se poštuje.

Prvi čovek MOK-a sastao se pre nedelju dana u Parizu sa ruskim gej aktivistima.

"Na tom sastanku smo slušali, ali smo i objasnili našu odgovornost, ali i to gde se naš uticaj završava. Oni su razumeli našu poziciju još bolje i bili su nam zahvalni na razgovoru. Dogovorili smo se da ostanemo u kontaktu", rekao je Bah.
XS
SM
MD
LG