Dostupni linkovi

Kina ne da vize novinarima “Njujork tajmsa”Kineske vlasti nisu odobrile produženje boravišnih dozvola dopisnicima američkihg medija, lista Njujork tajms (The New York Times) i agencije Blumberg (Bloomberg), navodno zbog njihovih izveštaja o bogatstvu porodica vodećih političara u Kini.

Udruženje stranih dopisnika u Kini saopštilo je danas da devet od 20-tak dopisnika Njujork tajmsa i Blumberga nije moglo da produži boravišne dozvole za iduću godinu.

"Vlasti nisu javno iznele objašnjenje za svoje postupke, što navodi na utisak da se svete zbog izveštaja koji su izazvali nezadovoljstvo vlade", saopštilo je Udruženje.

Portparol Ministarstva spoljih poslova Kine je danas rekao na redovnoj konferenciji za novinare da se prema stranim novinarima postupa u skladu s propisima.

Potpredsenik SAD Džo Bajden prošle nedelje se tokom posete Pekingu sastao s tamošnjim američkim novinarima i javno kritikovao postupanje kineskih vlasti.

Bajden je novinarima rekao da je pitaje boravišnih dozvola izneo i na sastanku s kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, kao i da je upozorio predstavnike vlasti da će, ako novinari budu proterani, Kina snositi posledice, posebno u američkom Kongresu.

Sajtovi Njujork tajms i Blumberga su blokirani u Kini od prošle godine kada su objavili detaljne izveštaje o bogatstvu rođaka kineksih lidera, među kojima predsdnika Sija i bivšeg premijera Vena Đabaoa.
XS
SM
MD
LG