Dostupni linkovi

S. Koreja potvrdila smenu uticajnog rođaka mladog vođeSeverna Koreja potvrdila je da je smenjen Čang Song-Tek, uticajni teča mladog vođe Kim Ddžong Una zbog "kriminalnih dela" i predvođenja "kontrarevolucionarne
frakcije", prenela je državna agencija KCNA.

Ovim se potvrđuju informacije koje je 3. decembra objavila južnokorejska obaveštajna služba saopštivši da je otpušten ovaj visoki zvaničnik.

Južnokorejska obaveštajna služba takođe je tada javila da su dvojica bliskih saradnika Čang Song-Teka pogubljena zbog korupcije.

Kako navode analitičari, njegovo uklanjanje je najveća promena u severnokorejskom vođstvu od kada je Kim Džon Un preuzeo vođstvo zemlje posle smrti oca Kim Džong-Ila 2011. godine. Čang je muž sestre starijeg Kima.

"Grupa Čang Song-teka počinila je takva antipartijska kontrarevolucionarna dela kojim se nagriza jedinstvo i kohezija partije", navodi se danas u severnokorejskim državnim medijima.

Navodi se da se Čangova grupa pretvarala da podržava partiju a da je zapravo radila na podelama i delovala razarajuće iza kulisa. Čang je skinut s pložaja i izbačen iz partije, navode ti izveštaju.

On je imao visoke položaje u vladajućoj stranci i u Nacionalnoj odbrambenoj komisiji, glavnom vojnom telu Severne Koreje.
XS
SM
MD
LG