Dostupni linkovi

Dalaj lama neće ići na sahranu Mandele


Dalaj lama, kome je od 2009. dva puta odbijen zahtev za vizu za Južnu Afirku, ne planira da dođe na sahranu bivšeg predsednika te zemlje Nelsona Mandele.
"Ne planira da ide", rekao je njegov portparol Tenzin Takla za AFP. On nije objasnio zašto dalaj lama neće prisustvovati komemoraciji, koja se održava u utorak ili sahrani 15. decembra.
Međutim dalaj lami, koji živi u Indiji, nije odobrena viza za Južnu Afriku 2011. godine kada je pozvan da održi predavanje u okviru proslave 80. rođendana Mandelinog saborca u borbi protiv aparthejda Dezmonda Tutua, navodi AFP.
Kina pokušava da spreči putovanja dalaj lame u inostranstvo i upozorava strane vlade da bi poseta duhovnog vođe nanela štetu njihovim bilateralnim odnosima. Peking optužuje dalaj lamu za separatizam i narušavanje poretka u Kini, dok duhovni vođa tvrdi da samo traži autonomiju za svoj narod nenasilnim sredstvima.
Mandela je umro u četvrtak u 96. godini. Državna sahrana biće održana 15. decembra. U Južnoj Africi je povodom Mandeline smrti proglašena je desetodnevna žalost.
XS
SM
MD
LG