Dostupni linkovi

Seul proširio zonu vazdušne odbrane


Južna Koreja u nedelju ujutro je proširila svoju zonu protivvazdušne odbrane, kao odgovor na odluku Pekinga da uspostavi identifikacionu zonu iznad Istočnog kineskog mora.

Južnokorejska zona protivvazdušne odbrane sada obuhvata i ostvrce pod vodom u Istočnom kineskom moru, na koje polažu pravo i Seul i Peking.

"Koordinirćemo aktivnosti sa susednim zemljama kako bismo izbegli svako sukobljavanje i kako bismo osigurali bezbednost aviona", rekao je portparol ministarstva odbrane Južne Koreje Kim Min-Seok.

Kina je 23. novembra objavila novu zonu protivvazdušne odbrane za oblast Istočnog kineskog mora, što je izazvalo negodovanje susednih zemalja u regionu severoistočne Azije.

Nova mapa protivvazdušne odbrane Kine uključuje i spornu grupu ostrva koja je pod kontrolom Japana. Na ta ostrva pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

Prema pravilima koje je odredio Peking, svi avioni moraju da obaveste kineske vlasti o preletu, a protiv onih koji se ne identifikuju ili ne postupe po zahtevu Pekinga biće primenjene odbrambene mere po hitnom postupku.
XS
SM
MD
LG