Dostupni linkovi

Obama:Pedeset posto šanse za konačni sporazum s Iranom


Predsednik SAD Barak Obama rekao je u subotu da veruje da su šanse za sveoubuhatni nuklearni sporazum s Iranom pedeset odsto ili slabije ali da smatra da je diplomatija najbolji način da se Teheran spreči da dođe do tog oružja.

U obraćanju u Brukings institutu američki predsednik je rekao da ne može biti naivan o šansama za uspešan konačan sporazum između svetskih sila i Irana iduće godine, na osnovu nedavno postignutog prelaznog šestomesečnog sporazuma u Ženevi.

"Ako me pitate koja je verovatnoća da ćemo biti u mogućnosti da dođemo do konačne faze... ne bih rekao da je više od 50-50, ali moramo da pokušamo", rekao je Obama.

Obama je rekao da nije realistično očekivati da će Iran potpuno ukinuti ceo svoj nuklearni program, ali da će globalnim sporazumom moći da se uključe konkretne zabrane, provere i inspekcije čime bi se onemogućio Teheran da napravi nuklearno oružje.

Osvrćući se na nade o postizanju mira na Bliskom Istoku između Izraela i Palestinaca Obama je izrazio isti optimizam kao i državni sekretar SAD Džon Keri koji je upravo završio posetu tom regionu, ali i istakao da će obe strane morati da donesu teške odluke.
XS
SM
MD
LG