Dostupni linkovi

Ukrajinska opozicija postavila uslove Janukoviču


Razgovori ukrajinske opozicije i vlade za rješenje političke i ekonomske krize mogući su tek kada predsjednik Viktor Janukovič ispuni tri glavna uslova, od kojih je najvažnija ostavka vlade, rekao je Arsenij Jacenjuk, vođa opozicione koalicije "Batkivščina".

"Pregovori su mogući tek kada Janukovič ispuni uslove, koje nije postavila opozicija već milioni Ukrajinaca", rekao je on.

On je istakao da je prvi uslov ostavka vlade, a drugi da se utvrdi kurs rada vlade u vezi sa potpisivanjem sporazuma sa EU i dobijanja finansijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i evropskih institucija.

Treći uslov je usvajanje amandmana na Ustav Ukrajine kojim će se otvoriti put za preliminarne predsjedničke i parlamentarne izbore.

Opozicija traži i kažnjavanje odgovornih za nasilno ratjerivanje demonstranata 30. novembra i oslobađanje privedenih demonstranata.

U međuvremenu, u centru Kijeva okupilo se više hiljada ljudi zbog odluke vlade da suspenduje aktivnosti u vezi sa trgovinskim sporazumom sa EU.

Okupljenima u centru grada danas su se obratili bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili, predsjednik ukrajinske opozicione partije "Udar" Vitalij Kličko kao i lider partije "Svoboda" Oleg Tjagnibok.
XS
SM
MD
LG