Dostupni linkovi

SAD zadržavaju brojne vojne snage na Bliskom istoku


Američki sekretar odbrane Čak Hejgel rekao je danas da će Vašington zadržati veliki broj vojnih snaga na Bliskom istoku u cilju jačanja bezbjednosti u regionu uprkos diplomatskom napretku u pregovorima sa Iranom u vezi sa nuklearnim programom te zemlje.

Hejgel je u govoru na forumu o bezbjednosti u Bahreinu u okviru "Dijaloga Manama" rekao da Pentagon nema namjeru da mijenja vojno prisustvo ili planove u regionu nakon sporazuma sa Teheranom.

"Iako je diplomatija postigla uspjeh, američke bezbjednosne garancije biće potpomognute vojnom avijacijom, brodovima, tenkovima, artiljerijom i sa oko 35.000 vojnika", rekao je Hejgel.

Hejgel je predložio nove korake u cilju povećanja regionalne bezbjednosti, koji uključuju jačanje raketne odbrane, kao i mogućnost da šest članica Savjeta zalivske saradnje kupuju američke sisteme odbrane kao organizacija čime se ohrabruju regionalna partnerstva.

Hejgel je dodao da je cilj SAD da njeni partneri i saveznici u regionu budu jači i sposobniji da se suoče sa zajedničkim opasnostima.
XS
SM
MD
LG