Dostupni linkovi

Osumnjičeni čuvar iz Aušvica nesposoban za suđenje


Devedesetčetvorogodišnji čovek koji optužen u septembru da je bio saučesnik u zločinima nad zatvorenicima u Aušvicu proglašen je nesposobnim za suđenje i treba da bude odmah pušten iz pritvora, odlučio je u petak nemački sud.

Državni sud u Elvangenu u jugoistočnoj Nemačkoj saopštio je da je Hans Lipšis, koji je optužen za zločine počinjene dok je bio čuvar logora Aušvic između 1941. i 1945. pati od demencije, javljaju agencije

"Vrlo je verovatno da optuženi više ne može da prati krivično suđenje ovih razmera, složenosti i dužine i prema tome ne bi mogao na odgovarajući način da se brani od ozbiljnih optužbi", naveo je sud.

Lipšis je bio držan u zatvorskoj bolnici. Nije jasno gde će otići posle oslobađanja.

Uhapšeni Nemac je posle rata, 1950. godine emigrirao u Čikago, ali je 1983. godine proteran iz SAD pošto je lagao o svojoj ratnoj prošlosti. Protiv njega nije podignuta optužnica do posle 2011. kada je osuđen Džon Demjanjuk, bivši automobilski radnik iz Ohaja, čiji slučaj je ustanovio novi presedan.

Njegov predmet se vodi na istoj pravnoj osnovi koja je korišćena i protiv Džona Demjanjuka, koji je posle deportacije iz SAD osuđen za sučesništvo u ubistvu na osnovu činjenice da je bio čuvar u nacističkom logoru smrti Sobibor.

Lipšis je priznao da je za vreme rata bio pripadnik stražarske jednice S S-a u Aušvicu, gde je ubijeno oko 1,5 miliona ljudi, uglavnom Jevreja, ali je tvrdio da je bio samo kuvar.
XS
SM
MD
LG