Dostupni linkovi

Trilateralni sastanak tužilaštava BiH, Srbije, Hrvatske 16 decembra


U Sarajevu će 16. decembra biti održan prvi trilateralni sastanak glavnih tužilaca BiH, Srbije i Hrvatske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku će biti razgovarano o "do sada realizovanoj saradnji na osnovu Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i konkretnim aktivnostima u procesu saradnje u budućnosti".

Predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije dogovorili su u septembru međusobnu pomoć i konkretnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv nekažnjenih ratnih zločina.

Na sastanku delegacija tužilaca, koje su predvodili glavni tužioci BiH Goran Salihović i Srbije Vladimir Vukčević, bilo je riječi o dotadašnjim rezultatima saradnje u okviru Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Glavni tužioci BiH i Hrvatske Goran Salihović i Mladen Bajić potpisali su u junu protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina koji će onemogućiti zločincima da izbjegnu pravdu izvan granica njihovih zemalja.

Ovaj protokol omogućiće efikasnije procesuiranje počinilaca ratnih zločina koji žive u BiH ili Hrvatskoj i koriste dvojna državljanstva.
XS
SM
MD
LG