Dostupni linkovi

Kritike na račun Predsjedništva BiH zbog budžeta


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović izjavio je danas da, i pored spremnosti ovog doma da hitno razmatra i odobri budžet BiH za iduću godinu, ni danas, više od 24 sata nakon što je izglasan, u Parlamentarnu skupštinu nije dostavljen njegov tekst.

"Takvim neozbiljnim pristupom i odnosom prema ustavnim nadležnostima, Predsjedništvo BiH nanosi nesagledivu štetu BiH i potpuno onemogućava najviši zakonodavni organ BiH da obavlja svoju Ustavom definisanu funkciju", navodi se u saopštenju predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Bećirović je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ali i članove Bakira Izetbegovića i Nebojšu Radmanovića, da odgovorno pristupe izvršenju svojih ustavnih obaveza i da prestanu da u neizvjesnosti drže i Parlamentarnu skupštinu i građane BiH.

Bećirović je podsjetio da je, prema odredbama Ustava BiH, za predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH, uz preporuku Vijeća ministara, zaduženo isključivo Predsjedništvo BiH.

Parlamentarna skupština BiH nadležna je za odobravanje budžeta tek nakon što joj Predsjedništvo BiH dostavi svoj prijedlog.

Zbog nužnosti obezbjeđenja naredne tranše po stendbaj-aranžmanu sa MMF-om, entitetski i budžet BiH trebalo bi da budu usvojeni do 9. decembra.
XS
SM
MD
LG