Dostupni linkovi

U nasilju u Jemenu ubijene 52 osobe


U oružanom napadu militanata na Ministarstvo odbrane u centru glavnog grada Jemena, Sane, ubijeno je 52 ljudi, a povređeno je najmanje 167 ljudi,saopšteno je danas.

U eksploziji automobila bombe, praćenoj napadom naoružanih ljudi, poginulo je sedmoro stranaca, a odgovornost za napad preuzela je lokalna ispostava terorističke mreže Al Kaida.

Napad se dogodio tokom boravka jemenskog ministra odbrane u Vašingtonu, a neimenovani američki zvaničnik rekao je da je nakon napada američka vojska u regionu podigla nivo pripravnosti i da je "potpuno spremna da podrži naše jemenske partnere".

Bombaški napad i oštra razmena vatre koja je potom usledila istakli su sposobnost pobunjenika da iskoriste nestabilnost i slabu bezbednost Jemena, čak i u sedištu njegove vojske.

Među mrtvima u kompleksu Ministarstva odbrane, u okviru kog se nalazi i vojna bolnica, bilo je vojnika i civila, uključujući sedam stranaca.

Prema podacima Vrhovne bezbednosne komisije Jemena, tih sedmoro stranaca čine dvoje pomoćnih radnika iz Nemačke, dva doktora iz Vijetnama, dve medicinske sestre sa Filipina i jedna medicinska sestra iz Indije.

Predstavnik lokalne ispostave Al Kaide, koji se predstavlja kao Al Malahem, u petak ujutru na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter preuzeo je odgovornost za napad, tvrdeći da je meta napada bilo Ministarstvo odbrane jer je se u njemu nalaze prostorije u kojima su američki eksperti i uređaji za kontrolu bespilotnih letelica. Po njegovim rečima, bezbednosni centri koje koriste Amerikanci u njihovom ratu su "legitimne mete".
XS
SM
MD
LG