Dostupni linkovi

Beograd odbija reviziju uslova za "Južni tok"


Nakon poruke Evropske komisije da su sporazumi između Rusije i zemalja koje su sa njom sklopile sporazume o budućem gasovodu “Južnom toku”, uključujući i Srbiju, u suprotnosti sa evropskom zakonima, eksperti za evropske energetske propise upozoravaju da je u tom pogledu ključni takozvani treći energetski paket EU, koji će Srbija, ako zaista hoće u EU, od 2015. morati u potpunosti da implementira.

Beograd se, bar za sada, briselskom zahtevu suprotstavlja.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Michael Devenport takođe je poručio da, iako značajan za čitav region, budući projekat “Južni tok” mora biti u skladu sa energetskim propisima Evropske unije:

“Želim da kažem da je projekat ‘Južni tok’ od velike potencijalne koristi što se tiče energetske bezbednosti ovog regiona, ali naravno da bi trebalo da bude u skladu sa svim relevantnim zakonima Evropske unije”.

Iz Srbije se nije dugo čekalo na odgovor. Neće biti nikakvih novih pregovora između Rusije, Srbije i ostalih zemalja učesnica u projektu “Južni tok”, o izgradnji tog gasovoda, zato što su svi ti sporazumi rađeni na međudržavnom nivou, a neće biti ni odlaganja radova i pomeranja rokova za izgradnju tog gasovoda, izjavio je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

OPŠIRNIJE...
XS
SM
MD
LG