Dostupni linkovi

Ustavni sud: Statut Vojvodine neustavan, dat rok za izmenu


Ustavni sud Srbije (US S) proglasio je u četvrtak neustavnim pojedine odredbe Statuta autonomne pokrajine Vojvodine, ali je dao pokrajinskoj i Narodnoj skupštini rok od šest meseci da taj akt usklade sa Ustavom.

Neustavne su one odredbe koje se temelje na konceptu da je Statut AP Vojvodine njen konstitutivni akt, kojim je pokrajina ovlašćena da uredi svako pitanje za koje smatra da je za nju od interesa, navodi se u saopštenju na sajtu US S.

Kako navodi Ustavni sud, rok od šest meseci za uklanjanje neustavnih odredbi dat je da se ne bi dovelo u pitanje funkcionisanje pokrajine i ostvarivanje prava građana na autonomiju, zato što bi automatskim prestankom važenja spornih delova Statuta nastala "pravna praznina".

"Kako danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda prestaju da važe sve odredbe za koje je utvrđeno da su neustavne, a imajući u vidu brojnost ovih odredaba, Ustavni sud je smatrao da njegova funkcija znači i obavezu da doprinese harmonizaciji pravnog poretka u celini", dodaje se u saopštenju. Ustavni sud je naveo i da je utvrdio da su neustavne i one odredbe Statuta kojima se propisuju nove ili drugačije nadležnosti AP Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom, dodaje se u saopštenju.

US S je takođe proglasio neustavnim i odredbe koje propisuju da pokrajina nije ograničena Ustavom u pogledu uređenja organizacije i međusobnog odnosa pokrajinskih organa.
XS
SM
MD
LG