Dostupni linkovi

Istopolni brakovi u svetu


Istopolni brakovi u svetu

- EVROPA: Belgija, Holandija, Norveška, Španija, Švedska, Portugal, Island, Danska, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo (samo u Engleskoj i Velsu). Holandija je prva zemlja na svijetu koja je priznala istopolne brakove 2001. Ovih devet država u potpunosti izjednačavaju istopolne i heteroseksualne brakove, uključujući tu i roditeljska prava, odnosno prava na usvajanje dece.

- AMERIKA: Kongres je 1996. godine usvojio zakon kojim se sprečava upotreba 4. člana ustava, poznatijeg kao Full Faith and Credit Clause da se istopolni brak „unese“ u države koje su ga ranije već odbile. U SAD 31 država ustavom zabranjuje priznavanje istopolnih brakova, dok ga dozvoljavaju Massachusetts, Connecticut, Iowa, New Hampshire, New York, Vermont, Maine, Maryland, Washington, Rhode Island kao i District of Columbia priznanju istopolne brakove. California, New Jearsey, Colorado, Illinois, Nevada i Oregon priznaju domaća partnerstva, a Hawaii ima zakon o recipročnim beneficijama.

Kanadski Parlament doneo je zakon o Građanskom braku, 20. jula, 2005., kojim se na nacionalnom nivou istopolni brak izjednačavao sa ranije postojećim brakom između osoba različitih polova. Kanada je jedina država, čiji zakon ne zahteva da su osobe koje se venčavaju državljani/državljanke Kanade, pa se veliki broj istopolnih parova venčao u Kanadi, bez obzira na to da li se njihv brak priznaje u njihovim državama. Prilikom imigracije ili dobijanja državljanstva, ne pravi se razlika između istopolnih i heteroseksualnih parova.

- JUŽNA AMERIKA i AUSTRALIJA: U Argentini, Urugvaju i Brazilu priznaju istopolne brakove. Australija ne priznaje istopolne brakove, mada postoje razni oblici građanskih zajednica istopolnih parova.

- AFRIKA: Parlament Južnoafričke republike je 14. novembra, 2006. doneo novi zakon kojim se priznaju istopolni parovi.

- AZIJA: U Kini, Na Filipinima, Tajvanu i u Kambodži bilo je rasprava i predloga za prihvatanje istopolnih brakova, ali ni jedna od pomenutih zemalja nije ih usvojila.
XS
SM
MD
LG