Dostupni linkovi

Zapad pozvao ukrajinske vlasti da uvaže masovne protesteZapadne diplomate pozvale su danas ukrajinske vlasti da uvaže masovne proteste povodom odluke o zamrzavanju procesa jačanja veza sa EU i okretanju Rusiji.

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da ukrajinske vlasti treba da se odnose konstruktivno prema demonstracijama.

"Ovo je trenutak kada će Ukrajina ispuniti očekivanja svog naroda ili će ga razočarati. Moraju se podržati demokratski standardi i vladavina prava", rekla je Nulandova na sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Kijevu, preneo je AP.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov rekao je da su protesti "potpuno normalani događaji u zemlji u kojoj se demokratija još razvija" i dodao da će vlasti učiniti sve što mogu da demonstracije ostanu mirne.

Azrov je rekao da je odgađanje potpisivanja sporazuma o trgovinskoj saradnji sa EU usledilo "isključivo zbog ekonomskih teškoća".

Nekoliko hiljada demonstranata i danas se nalazi na centralnom trgu u Kijevu i u blizini sedišta ukrajinske vlade.

Među učesnicima skupa su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i nemački ministar spoljnih poslova Guido Vestervele, koji je sinoć posetio demonstrante, dok sastanku ne prisustvuju američki državni sekretar Džon Keri i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
XS
SM
MD
LG