Dostupni linkovi

Gruevski traži da Zapad izvrši pritisak na Atinu



Makedonski premijer Nikola Gruevski ocenio je da su izgledi za rešenje spora Atine i Skoplja oko naziva Makedonije slabiji nego ikad u proteklih 18 meseci i pozvao
zapadne zemlje da izvrše pritisak na Grčku.

"Mnogo je gore nego ranije. Situacija se može odblokirati ako bi Grčka došla pod pritisak zemalja kao što su SAD, Nemačka iFrancuska. U protivnom, ne može", rekao je Gruevski u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Gruevski je rekao da su vlade Grčke i Makedonije ostvarile izvestan napredak ka kompromisu u periodu od 2009. do 2011. kada je grčki premijer bio socijalista Jorgos Papandreu, ali je sve krenulo suprotnim tokom juna 2012, kada je na čelo vlade došao konzervativac Andonis Samaras.

Makedonski premijer negirao je da je postavljanje ogromnih statua Aleksandra Makedonskog i njegovog oca Filipa II u Skoplju, koje Grci smatraju svojim herojima, razlog za ljutnju Atine i zauzimanje čvršćeg stava u sporu oko naziva.

Na pitanje kakav bi pritisak trebalo primeniti na Grčku, Gruevski je rekao da bi velike sile trebalo da podsete Atinu na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2011. da Grčka nije bila u pravu kada je 2008. blokirala ulazak Makedonije u NATO.
XS
SM
MD
LG