Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tajlandska vojska: Situacija u državi se smirujeVojni čelnici Tajlanda ocijenili su jučer da se politička situacija u zemlji postepeno normalizuje poslije višednevnih demonstracija u kojima je poginulo najmanje pet osoba, te odbacili mogućnost intervencije vojnih snaga.

„Svi smo se složili da vojne snage neće u ovoj situaciji preuzeti vodeću ulogu, neće biti vojnog udara. Vjerujemo da napetost popušta i uskoro će sve opet biti normalno“, ocijenio je nakon sastanka vojnog vodstva komandant mornarice admiral Narong Pipathanasai.

Tajlandska vlada naredila je policiji da izbjegne nasilje prema demonstrantima koji duže od mjesec dana pokušavaju ishoditi ostavku vlade premijerke Yingluck Shinawatre. Ranije je komandant policije u tajlandskoj prijestolnici Bangkoku objavio da neće biti na putu demonstrantima.

Međutim, protivnici vlasti, koji su se nakon vladine objave nakratko povukli s ulica, ponovo su se okupili pred stožerom policije i kažu da se neće smiriti uprkos potezima vlasti.

Demonstranti žestoko kritikuju brata premijerke Yingluck Shinawatre, milijardera Thaksina Shinawatre, svrgnutog s mjesta premijera državnim udarom 2006., kojeg optužuju da je i dalje glavna osoba koja donosi odluke o politici vlade otkad je u egzilu u Dubaiju.
XS
SM
MD
LG