Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova hapšenja aktivista GrinpisaOsmoro aktivista "Grinpis" pritvoreno je sinoć zbog akcije protesta na konferenciji o globalnoj energetici u Ženevi‚ javlja agencija Frans pres (AFP).

Portparol ženevske policije Žan-Filip Brant je rekao da su aktivisti odvedeni u pritvor radi ispitivanja, dodajući da se ne zna koliko će dugo oni biti zadržani.

Protestujući protiv planiranih bušenja na Arktiku jednog od glavnih sponzora konferencije, ruskog energetskog giganta "Gazproma", aktivisti "Grinpisa" su se, prerušeni u polarne medvjede ispred luksuznog hotela "Predsjednik Vilson" u kojem se održava konferencija, valjali po "hrpi snijega natopljenog naftom iz buradi" sa oznakama "Gazproma".

Neki aktivisti su kasnije upali na konferenciju odjeveni kao konobari i služili "crnog labuda" - što je industrijski termin za izlivanje nafte, koktel sa bijelim medvjedićima u gustoj crnoj tečnosti, navodi AFP, pozivajući se na saopštenje "Grinpisa".

Ta organizacija je saopštila da "Grinpis i milione branioca Arktika u svijetu neće ućutkati 'Gazprom' niti bilo koja druga kompanija, poput 'Šela' (Shell), koji žele da eksploatišu Arktik".
XS
SM
MD
LG