Dostupni linkovi

Kosor svjedoči na suđenju SanaderuBivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas bi trebala svjedočiti na suđenju svom prethodniku na čelu vlade Hrvatske i HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska.

Kosor se na istom suđenju pojavila i sredinom novembra, kada je Sanader zatražio da se ročište odgodi ističući da zbog zdravstvenih tegoba nije sposoban pratiti raspravu. Njegov advokat Jadranka Sloković kazala je kako do sada nisu izostajali sa suđenja, te da Sanader ne pristaje da se ova vrlo važna svjedokinja ispita u njegovoj odsutnosti.

Jadranka Kosor je kao potpredsjednica vlade potpisala dokument o kupnji zgrade u Planinskoj za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, nakon što je ostatak vlade podržao taj prijedlog.

Sanader je u drugim postupcima svoju potpredsjednicu, koja ga je kao nasljednica u vladi i stranci izbacila iz HDZ-a, optužio da je u dogovoru s glavnim državnim advokatom Mladenom Bajićem inicirala njegov kazneni progon.

U slučaju Planinska Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 miliona kuna provizije.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je firma 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 miliona kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja, čiji je tadašnji čelnik Petar Čobanković, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen na rad za opšte dobro.
XS
SM
MD
LG