Dostupni linkovi

Miščević: Međuvladina konferencija moguća i u decembru


Šefica pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević smatra da je fizički moguće da prva međuvladina konferencija, kojom će biti i formalno otvoreni pristupni pregovori sa EU, bude održana u poslednjim danima ove godine, ali da suštinski nije važno da li će se to dogoditi u decembru ove ili januaru iduće godine.

Miščević, koja je zajedno sa šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom u utorak uveče u Beogradu učestvovala na javnom sastanku Foruma za međunarodne odnose, konstatovala je da u Briselu niko nije rekao "ne" mogućnosti da prva međuvladina konferencija bude održana, recimo 20. decembra popodne, budući da bi istog dana Evropski savet trebalo da usvoji Pregovarački okvir za Srbiju.

"To bi bilo važno, jer bi to bio divan završetak 2013. godine i snažna poruka regionu i Srbiji, ali i nije mnogo važno zato što možemo da se strpimo jedan mesec manje-više", rekla je Miščević, prenosi Tanjug.

I Devenport naglašava da pitanje termina prve međuvladine konferencije, kao simboličnog događaja, nije ključno, već da je važno da se što pre u sledećoj godini otvore prva pregovaračka poglavlja.
XS
SM
MD
LG