Dostupni linkovi

Dodik: Za RS "Sejdić - Finci" završen posao


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da na sastanku u Pragu nije ništa dogovoreno, te da se na samom početku vidjelo da je to neuspješan pokušaj. Dodik je rekao i da nema potrebe da se lideri političkih stranaka iz Republike Srpske pojavljuju na narednim sastancima dok ne dobiju garancije od partnera iz Federacije BiH da su se usaglasili oko provođenja presude Sejdić- Finci. Dodik se kritički osvrnuo i na izjave lidera iz FBiH da je sastanak bio uspješan, javlja Milorad Milojević.

„Pa evo ja čekam da oni pređu taj prag. Hoćete li da vam ja izvučem izjave od prije nekih 5 mjeseci kad su govorili da opet su pred nekim pragom i samo malo fali da završe, je li tako? Pa kad pređu taj prag nek se jave, ja sam spreman da dođem, a da ja provodim i da ih guram da pređu taj prag, ne pada mi na pamet. To nije moja dužnost. Pređite gospodo prag i završite posao, ako mislite da je to potrebno, al nisam siguran da svi misle da je to potrebno. Mi smo svoj posao oko Sejdić-Finci završili“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da su stavovi iz RS jasni kada je u pitanju provođenje presude, te je demantovao da je predložio bilo kakav zvaničan stav u vezi sa izborom delegata u Dom naroda. Ističe da se ostaje i pri sadašnjem načinu izbora člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta: "Moj stav je bio da u okvire Ustava ne uvlačimo pitanje kategorije ostalih, s obzirom na sadržaj odluke Suda u Strazburu, koja kaže da njima treba biti data mogućnost da budu birani, a ne da budu obavezno birani".

Dodik kaže i da u Pragu nije napustio sastanak, jer kako navodi, pravog sastanka nije ni bilo: “Održan je samo plenarni jednočasovni sastanak, a poslije toga se sve dešavalo po kuloarima uz pokušaje da se postigne dogovor među strankama iz FBiH. Delegacija RS je čekala satima u nekim starim hodnicima njihov dogovor”.
XS
SM
MD
LG