Dostupni linkovi

Za lidere iz FBiH praški sastanak uspješan, Bosić nezadovoljan


Lideri stranaka iz Federacije BiH, Bakir Izetbegović (SDA), Zlatko Lagumdžija (SDP) i Martin Raguž (HDZ 1990) vratili su se iz Praga, gdje su u ponedjeljak i tokom noći sa čelnicima ostalih stranaka (SBB, SNSD, SDS) i predstavnicima Evropske unije pregovarali o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci". Za razliku od lidera SDS-a Mladena Bosića, razgovore u Pragu ocjenili su izuzetno uspješnim.

Prema riječima zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, definisano je rješenje presude "Sejdić - Finci", a koje se odnosi na način biranja delegata u Domu naroda.

“Model je obuhvatio ne samo grupu ostalih nego i pravo pripadnika konsitutivnih naroda da budu u Domu naroda iz oba entiteta”, pojasnio je Izetbegović.

Lider SDS-a Mladen Bosić potvrdio je novinarima kako se radi o novom prijedlogu koji je došao od SNSD-a, a kojeg on smatra štetnim po RS.

“Taj novi prijedlog za Dom naroda podrazumijeva da klubovi konstitutivnih naroda umjesto pet broje po sedam članova, da se dva člana srpskog kluba biraju u FBiH, a po jedan član bošnjačkog i hrvatskog kluba biraju u RS, što je za nas neprihvatljivo. Ovakav prijedlog ima podršku većine, uključujući i SNSD-a, tako da ga mogu izglasati bez nas”, poručio je Bosić.
OPŠIRNIJE...
XS
SM
MD
LG