Dostupni linkovi

Biden u Tokiju: SAD zabrinute zbog kineske vazdušne zone


SAD su "duboko zabrinute" zbog uspostavljanja nove kineske identifikacione vazdušne zone u Istočnom kineskom moru, izjavio je potpredsjednik SAD Džozef Bajden.

Bajden je rekao japanskom listu "Asahi" na početku turneje po zemljama istočne Azije da Kina i Japan treba da preduzmu mjere za smanjenje tenzija.

Američki zvaničnik stigao je juče u Tokio, a u narednih pet dana posjetiće Peking i Seul, prenio je BBC. Očekuje se da će zona koju je proglasila Kina biti glavna tema svih razgovora.

Dopisnici ocjenjuju da će glavni Bajdenov zadatak biti da uvjeri Peking i Tokio da teba da budu uzdržani i da počnu razgovore o izbjegavanju nenamjernog sukoba.

SAD i Japan ranije su oštro kritikovali uspostavljanje kineske vazdušne zone iznad ostrva koja su pod kontrolom Tokija. Južna Koreja polaže pravo na jednu stijenu u moru u spornoj oblasti.

Kina je objavila da avioni koji lete iznad ove oblasti treba da joj dostave plan leta ili će se suočiti sa "odbrambenim mjerama".

Do sada su američki, japanski i južnokorejski vojni avioni letjeli ovom zonom, kršeći nova pravila koja je propisao Peking.
XS
SM
MD
LG