Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Kosovo sprovelo transparentne izbore


Ambasada SAD u Prištini ocenila je da je Kosovo uspelo da sprovede kredibilne i transparentne izbore i da je drugi krug lokalnih izbora protekao glatko i bezbedno i ponovila da SAD ostaju posvećene pružanju pomoći u razvoju kosovskih zajednica, stvaranju funkcionalnih opština i investicija zajednici na severu Kosova.

U saopštenju ambasade navodi se da "uprkos izveštajima o nekim nepravilnostima - od kojih je većina prijavljena policiji i tužilaštvima na Kosovu - preliminarni rezultati govore da je većina građana učestvovala u procesu koji je tekao glatko, bezbedno i kredibilno", prenosi Beta.

Napori koje je CIK uložio u saradnji sa Kosovskom policijom i tužilaštvom su dokaz, kako Ambasada ocenjuje, da je Kosovo posvećeno vladavini prava. Ambasada očekuje da će kosovska policija i tužilaštvo pažljivo pratiti i istražiti navode o krađi glasova i zastrašivanju.

"Preliminarni izveštaji navode da je Kosovo uspelo da održi napredak zabeležen tokom prvog kruga izbora, i ilustruju da je Kosovo u potpunosti sposobno da sprovede kredibilne i transparentne izbore u saglasnosti sa međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju i dodaje da ambasada SAD ohrabruje političke lidere, koji su pokazali hrabrosti i posvećenost u podršci slobodnim i fer izborima.
XS
SM
MD
LG