Dostupni linkovi

Avganistan: Karzai optužuje SAD


Avganistanski predsednik Hamid Karzai optužio je SAD da su obustavile dostavljanje neophodnih zaliha pojedinim avganistanskim vojnim i policijskim jedinicama.

Radi se o pritisku na Kabul da na brzinu potpiše ključni bezbednosni sporazum, smatra Karzai.

U saopštenju predsednika, izdatom u nedelju nakon sastanka nacionalnog bezbednosnog saveta, ističe se da je "dva ili tri puta" prekinuto snabdevanje goriva i opreme, javio je AFP.

Savet smatra da je dostavljanje zaliha obustavljeno kao bi američka vlada izvršila pritisak, a Avganistan zanemario svoje uslove za bilateralni bezbednosni sporazum i potpisao ga, naveo je Karzai.

NATO je kasnije izdao saopštenje u kojem je negirao Karzaijeve tvrdnje, ističući da procesuira sve narudžbine i da dostava nije obustavljena.

Sporazum Avganistana i SAD trebalo bi da definiše uslove pod kojima bi američki vojnici ostali u Avagnistanu i posle povlačenja 75.000 vojnika NATO do kraja 2014. godine.

SAD žele da se sporazum potpiše do kraja godine, dok je Karzai nagovestio da bi to moglo da se dogodi tek posle predsedničkih izbora u aprilu sledeće godine.
XS
SM
MD
LG