Dostupni linkovi

Kličko pozvao Janukoviča i vladu da daju ostavku


Lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko pozvao je danas ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i njegovu vladu na protestu u centru Kijeva da podnesu ostavke, navodeći da su "ukrali" ukrajinski san o evropskim integracijama.

"Vlada i predsednik treba da podnesu ostavku", rekao je opozicioni lider i bokserski šampion, prenela je agencija Rojters, navodeći da je Kličko govorio pre stotinama hiljada demonstranata.

"Ukrali su nam san. Ukoliko ova vlada ne želi da ispuni želju ljudi, onda neće biti takve vlade, neće biti takvog predsednika. Biće nova vlada i novi predsednik", rekao je Kličko.

Lider partije Sloboda Oleg Tjagnibok proglasio je početak sveopšteg štrajka najavljujući ostanak na Trgu nezavisnosti.

Novinske agencije su, u međuvremenu, javile da se jedna grupa demonstranata okupila kod zgrade predsedničke administracije i sukobila sa policijom.

Rojters navodi, pozivajući se na očevice, da je policija ispalila suzavac da rastera tu grupu koja je bagerom pokušala da probije policijski kordon i metalne ograde pred zgradom, dok RIA Novosti da su bacane baklje. Prema agencijskim izveštajima, neki od učesnika demonstracija ušli su u zgradu gradskih vlasti.

Akcija "Narodno veće" počela je na kijevskom Trgu nezavisnosti i ukrajinska agencija Ukrinform navodi da je na mitingu "možda nekoliko stotina hiljada ljudi".

Okružni administrativni sud je ranije zabranio da se na centralnim trgovima i ulicama od danas do 7. januara naredne godine održavaju masovni skupovi.
XS
SM
MD
LG