Dostupni linkovi

OEBS: O mestu prebrojavanja glasova odlučuje CIK Kosova


Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Žan-Klod Šlumberže rekao je da je namera da se glasovi broje na biračkim mestima, ali da o tome odlučuje Centralna izborna komisija (CIK).

On je u izjavi novinarima posle obilaska izbornog centara u Severnoj Mitrovici i Zvečanu ocenio da se glasanje odvija u najboljem redu.

Šef misije OEBS je kazao da su sva biračka mesta i odbori operativni. Šlumberže je izrazio zadovoljstvo što sve protiče u redu i što građani, uprkos lošem vremenu, dolaze na birališta.

Situacija u Mitrovici i Zvečanu, prema njegovim rečima, je mirna. Upitan gde će se glasovi sa severa Kosova prebrojavati on je odgovorio da možda postoji debata u javnosti, ali da za OEBS nije sporno.

„Namera je da se glasovi broje na biračkim mestima i to je naravno sve u skladu sa Centralnom izbornom komisijom (CIK), istakao je on dođaući da, naravno, sve zavisi od bezbednosne situacije.

Na pitanje da li će OEBS dati preporuku gde da se broje glasovi Šlumberže je rekao da je misija ove organizacija u stalnom kontaktu sa CIK-om, kao i svim službama zaduženim za bezbednost.

Takođe je naglasio da o tom pitanju odlučuje CIK i dodao da nema indikacija da će se situacija, koja je mirna, promeniti.

„Službe koje su zadužene za bezbednost obavljaju svoj posao i zato nemam razloga u ovom momentu da verujem da će doći do bilo kakvih promena“, zaključio je Šlumberže.
XS
SM
MD
LG