Dostupni linkovi

Novi problemi u "Fukušimi"


Sistem japanske nuklearke "Fukušima" za pročišćenje radioaktivne vode, koji je i dosad bio sklon kvarovima, isključen je jutros zbog curenja hemikalija, saopštio je operater postrojenja, kompanija "Tokio ilektrik pauer" (TEPKO).

U saopštenju se navodi da je otkriveno da iz spoja na cevi curi hlorovodična kiselina, koja se koristi za neutralizaciju alkalne vode koja se pročišćava, prenela je agencija AFP.

Spoj na cevi je omotan kesom od vinila kako bi se sprečilo curenje, a dosad je u tu kesu iscurelo oko jednog litra hlorovodične kiseline, saopštio je TEPKO dodajući da istražuje uzroke kvara.

Curenje je otkriveno u jednom od tri Sistema za naprednu preradu tečnosti, osmišljenih za uklanjanje radioaktivnosti iz zagađene vode u nuklearnoj elektrani, teško oštećenoj u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine.

Ti sistemi bi trebalo da igraju ključnu ulogu u preradi ogromnih količina zagađene vode, koja se koristila za hlađenje reaktora ili je zagađena nekim drugim radioaktivnim materijalom, a trenutno je pohranjena u velikim rezervoarima u "Fukušimi".
XS
SM
MD
LG