Dostupni linkovi

Tajland: Demonstranti napali policijski kompleks


Stotine demonstranata koji traže ostavku vlade napali su danas policijski kompleks gde je bila premijerka, zbog čega je morala brzo da ode na nepoznatu lokaciju, izjavio je zvaničnik vlade.

Policija je nekoliko puta bacila suzavac u Bangkoku, u blizini zgrade vlade, posle haotične noći uličnih borbi u drugim delovima prestonice tokom kojih su dve osobe poginule, a najmanje 45 je povređeno.

Dok se glavni grad Tajlanda priprema za demonstracije koje vođe protesta zovu "Dan V" (Dan pobede) za rušenje vlade, hiljade ljudi su se okupile na nekoliko mesta u gradu, mašući crnim zastavama i zviždeći.

Pristalica vlade jutros je ubijen vatrenim oružjem, a juče je na isti način život izgubio 21-godišnji student, dok su demonstranti intenzivirali proteste protiv vlade koji traju već nedelju dana.

Oni traže da ministarka Jingluk Šinavatra okonča uticaj svoje porodice na tajlandsku politiku koji traje više od jedne decenije.

Policija je ponovo zvala vojno pojačanje da bi zaštitila zgrade vlade posle izbijanja sukoba između pristalica i protivnika Jingluk i njenog brata milijardera, svrgnutog bivšeg premijera Taksina Šinavatre, u blizini sportskog stadiona gde se okupilo oko 10.000 vladinih pristalica.

Ovo je najnovije nasilje u teškom sukobu tajlandskog monarhističkog establišmenta, bogatih elita i urbane srednje klase sa siromašnim Taksinovim pristalicama koje, uglavnom, potiču iz provincija severno od Bangkoka, regiona gde su prihodi najniži.
XS
SM
MD
LG