Dostupni linkovi

Indija lansirala raketa na Mars


Raketa koju je Indija odaslala sa sondom namijenjenom putovanju prema planetu Mars napustila je Zemljinu orbitu i počela put prema crvenom planetu, objavila je indijska svemirska agencija. Indija želi obilježiti povijest međuplanetarnog istraživanja postavši prva azijska zemlja koja je dospjela do Marsa.

Raketa koja je lansirala sondu Mangalyaan (ili Mars Orbiter), zlatne boje i veličine manjeg automobila, trebala bi stići do cilja u rujnu 2014., objavila je indijska organizacija za svemirska istraživanja (Isro).

Indijska raketa koja se kreće brzinom od 32 kilometra u sekundi preslaba je za misiju. Inženjeri Isro-a došli su na ideju da je vrte oko Zemlje tijekom mjesec dana kako bi dobila dovoljno na brzini da izbjegne Zemljinu silu teže. Od polijetanja 5. studenoga, uspješno je provedeno šest manevara paljenja mlaznih motora.

Osmišljena i proizvedena u rekordnom vremenu s ograničenim proračunom, indijska sonda opremljena je senzorima namijenjenima mjerenju prisustva metana u atmosferi Marsa koje bi potvrdilo hipotezu o obliku primitivnog života na tom planetu.
XS
SM
MD
LG