Dostupni linkovi

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, tradicionalno se obilježava svake godine na 1. prosinca, a njegova je glavna svrha suzbijanje diskriminacije i stigmatizacije oboljelih te upozoravanje javnosti na rizike i opasnosti od HIV/AIDS-a.

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a uveden je 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a ove godine obilježava se na temu "Getting to Zero" ("Doći do nule").

Svjetska kampanja pod tim nazivom, što znači nula novih HIV infekcija, nulta diskriminacije i nula smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om, počela je 2011. godine.

Dosad je HIV/AIDS odnio više 36 milijuna života otkako je virus otkriven 1985. godine. Pomisao na zarazu HIV-om zastrašujuća je iz nekoliko razloga: bolest je trenutačno neizlječiva, brzo se širi i nema cjepiva protiv nje.

Po podacima WHO-a za 2012. godinu, koje prenose svjetski mediji, 35,3 milijuna ljudi je zaraženo HIV-om od kojih 3,3 milijuna djece. Godine 2012. zabilježeno je 2,3 milijuna novih slučajeva zaraze, a 1,6 milijuna umrlo je od AIDS-a.

Subsaharska Afrika regija je koju najviše pogađa ta bolest gdje je gotovo 1 od 20 odraslih zaražen HIV-om.
XS
SM
MD
LG