Dostupni linkovi

Sve spremno za drugi krug lokalnih izbora na Kosovu


Na Kosovu je u petak u ponoć završila petodnevna kampanja uoči drugog kruga lokalnih izbora koji se održava u nedelju 1. decembra.

Drugi krug održaće se u 25 opština, uključujući Severnu Mitrovicu i sve ostale opštine sa srpskom većinom južno od Ibra. Pravo glasa ima 1 371 524 glasača.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, izbori će biti ponovljeni i u tri biračka centra u Zvečanu u kojima je registrovano 2.595 glasača.

Premijer Kosova Hashim Thaçi izrazio je očekivanje da će drugi krug lokalnih izbora u nedelju, 1. decembra, ispuniti visoke evropske standarde.

Iz EULEX-a, KFOR-a I Policije Kosova su saopštili da je sve spremno za nedelju.

“Posebne mere će biti primenjene na severu za drugi krug izbora za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i delimično ponavljanje glasanja u Zvečanu, tokom kojih će Kosovska policija, kao prva odgovorna, biti prisutna ispred biračkih centara i na drugim ključnim mestima, uz vidljivu podršku EULEX-a, kao drugog odgovornog. KFOR će, kao treći odgovorni, takođe biti prisutan u blizini biračkih centara i njegove snage će biti raspoređene širom Kosova sa fokusom na sever, sa mogućnošću da u svakom trenutku interveniše”, kazala Irina Gudeljević, portparolka EULEX-a.
XS
SM
MD
LG