Dostupni linkovi

Holandija: Google krši propise o privatnosti


Američka internet kompanija Google, praksom kombinovanja ličnih podataka sa svojih različitih "online" servisa, krši holandske zakonske propise o privatnosti i moraće da promeni način na koji funkcioniše, saopštilo je holandsko nadzorno telo posle sedmomesečne istrage.

"Googleova kombinovana upotreba ličnih podataka od kako je uvela novu politiku o privatnosti 2012. godine, predstavlja kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka", saopštila je Holandska uprava za zaštitu podataka (Dutch Data Protection Authority, DDPA).

DDPA je objavila izveštaj na stotinu stranica posle sedmomesečne istrage, u kom je navela da Google upotrebljava cookies za praćenje aktivnosti na računaru, bez informisanja korisnika ili davanja mogućnosti da se to odbije, čime krši holandski propis o zaštiti podataka.

"Sve što uradite na internetu omogućava Guglu da sačini lični profil postavljanjem cookies-a a bez dozvole to ne možete da radite", rekao je čelnik DDPA Jakob Konstam javnom holandskom radiodifuznom servisu NOS (Nederlandse Omroep Stichting).

DDPA navodi da je Google pod istragom nadležnih organa za zaštitu privatnosti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Španiji.

AP prenosi izjavu portparola Google-a Ala Vernija da politika kompanije za zaštitu privatnosti uvažava evropsko zakonodavstvo i omogućava toj kompaniji da "kreira jednostavnije, efikasnije servise".

Američka novinska agencija podseća da je španska Agencija za zaštitu podataka u junu saopštila da je pokrenula postupak sankcionisanja nakon što su preliminarnom istragom utvrđeni mogući prekršaji Google Spain i Google Inc, navodeći da bi ta kompanija mogla da se suoči sa kaznom do 300.000 evra.
XS
SM
MD
LG