Dostupni linkovi

Šešelj traži oslobađanje i 12 miliona evra



Optuženi Vojislav Šešelj zatražio je od Tribunala u Hagu "hitno i neodložno puštanje na slobodu", ocenivši da se "postupak ne može nastaviti na pravičan način" posle izuzeća sudije Frederika Harhofa (Harhoff).

U podnesku koji je Tribunal danas objavio, Šešelj traži 12 miliona evra kao "naknadu štete".

Lider Srpske radikalne stranke, optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjaka u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, tako je odgovorio na pitanje raspravnog veća kako nastaviti proces posle izuzeća sudije Harhofa zbog "utiska da je pristrasan" u korist osuđujućih presuda.

Šešelj, na čiji je zahtev sudija Harhof izuzet uoči izricanja presude, naglašava da "s obzirom da je izuzeti sudija Harhof bio član pretresnog veća u toku celog pretresnog postupka... jasno je da se ovaj postupak uopšte više ne može nastaviti".

Optuženi "pravno nemogućom" naziva situaciju u kojoj bi se novoimenovani sudije Madaje Nijang (Madiaye Niang) "automatski uključio u proces" i učestvovao u donošenju presude, zato što "nije učestvovao u procesu ni jedan jedini dan".

Šešelj smatra i da je "potpuno jasno" da se postupak protiv njega "ne može nastaviti na iole pravičan način" i podvlači da je "jedini pravno moguć izlaz iz ove situacije da se postupak odmah obustavi" i da ga puste na slobodu.

U završnoj reči, marta ove godine, tužioci su zatražili da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji se brani sam, da bude oslobođen.

U pritvoru Tribunala Šeselj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je obelodanjena optužnica protiv njega. Posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog, suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar ove godine, ali je odloženo
na neodređeno vreme zbog izuzeća sudije Harhofa.
XS
SM
MD
LG