Dostupni linkovi

Za BiH neprihvatljive trgovinske olakšice za Hrvatsku


Bosna i Hercegovina ostaje na stajalištu da ne prihvati zahtjev Europske komisije po kojemu bi za Hrvatsku nastavila primjenjivati trgovinske povlastice što ih je u odnosima sa BiH imala prije ulaska u Uniju odnosno kao članica CEFTA-e, izjavila je ravnateljica ravnateljstva za Europske integracije BiH (DEI) Nevenka Savić.

Uoči sastanka privremenog povjerenstva BiH i EU za provedbu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji će se tijekom dana održati u Bruxellesu, Savić je u intervjuu za BH Radio 1 kazala kako su i dalje na snazi zaključci vijeća ministara BiH da se ne prihvati zadržavanje modela tzv. tradicionalne trgovine.

BiH i EU trenutačno pregovaraju o dodatnom protokolu uz privremeni sporazum o trgovini kako bi se uredio status Hrvatske nakon njezina priključenja Uniji.

Stajalište je EU kako bi Hrvatska morala zadržati olakšice u trgovini s BiH što ih je imala do 1. srpnja.

Vlasti BiH međutim strahuju kako bi to onda automatski značilo iste povlastice za sve članice EU. To bi imalo značajne negativne implikacije na našu trgovinsku razmjenu i gospodarstvo u cjelosti, kazala je Savić.
XS
SM
MD
LG