Dostupni linkovi

Bijela kuća: Nove sankcije Iranu bile bi kontraproduktivne


Bijela kuća je upozorila Kongres protiv glasanja za nove ekonomske sankcije Iranu, koje bi, kako ona smatra, bile kontraproduktivne u trenutku kada se otvara "diplomatski prozor" u nuklearnom programu Teherana.

"Ako Kongres doda nove sankcije prije nego što budemo u mogućnosti testirati ovaj diplomatski prozor, to bi moglo biti štetno za našu reputaciju u pogledu svrhe ovih sankcija", izjavio je zamjenik glasnogovornika predsjednika Baracka Obame Josh Earnest.

"Mi ne sankcioniramo Irance da bismo ih kaznili. Ove sankcije treba da izvrše pritisak na Iran kako bi planirao da krene diplomatskim putem", uvjeravao je Earnest, koji je učestvovao na kratkoj konferenciji za novinare u utorak ujutro na margini Obamine posjete Los Angelesu.

"Ova diplomatska prilika je predstavljena, a mi treba da je istražimo", zaključio je Earnest, tri dana nakon što su Iran i velike sile postigle sporazum u Ženevi o zamrzavanju nuklearnih aktivnosti islamske republike u zamjenu za ublažavanje izvjesnih ekonomskih sankcija, vrijeme za koje će se pokušati zaključiti šira pogodba u roku od šest mjeseci.
XS
SM
MD
LG