Dostupni linkovi

Bombarderi SAD nad spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru


Dva američka "B-52" bombardera u utorak su u okviru misije obuke nadletela ostrva u Istočnom kineskom moru, koje je Kina nedavano uključila u zonu svoje protivvazdušne odbrane, izjavili su američki zvaničnici.

Dva nenaoružana bombardera poletela su u Guamu i bili u zoni spornih ostrva za manje od sat vremena, rekli su zvaničnici navodeći da avioni nisu imali probleme.

Iako se insistira da je u SAD vežba planirana davno i da nije reakcija na kinesku objavu, misija je usledila nekoliko dana pošto je Peking objavio mapu protivvazdušne odbrane za zonu Istočnog kineskog mora i propisao nova pravila o toj zoni u kojoj se nalaze ostrva koja su pod kontrolom Japana, ali na koje pretenzija ima i Peking, prenose agencije.

Kina je u subotu saopštila da sve letelice koje uđu u novu zonu protivvadušsne odbrane moraju prvo obavestiti kineske vlasti i da podležu pravilma vojske za vanredne mere ako se ne identifikuju i ne poslušaju naredbe iz Pekinga.

Ova misija, navodi agencija Asošijetid pres, naglašava reakciju Vašingtona na nova kineska pravila - SAD, koje u regionu imaju stotinu aviona, saopštile se da ne nameravaju da se povinuju novim pravilima. Japan je takođe naveo da je to proglašenje neutemeljeno, nesprovodivo i opasno, navela je Beta. Tajvan i Južna Koreja, koji su bliski SAD, takođe su odbacile kinesku objavu.
XS
SM
MD
LG