Dostupni linkovi

Joksimović: Dačićeve izjave o Rusiji izraz nervoze


„Aktuelna Vlada je veliki deo svog kredibiliteta usmerila upravo ka razvoju odnosa sa Briselom, te u tom pravcu učinila nekoliko značajnih koraka. Zbog toga je jako teško poverovati da bi se sada mogao dogoditi veliki obrt, te usmeravanje ka Rusiji“, ocenila je u razgovoru za RSE analitičarka nevladinog Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Ona se osvrnula na natpise u Beogradskoj štampi po kojima su poslednje izjave premijera Srbije Ivice Dačića da Zapad „približava Srbiju Rusiji“, pokazatelj mogućeg „proruskog zaokreta“. Dačić je naime za AP izjavio:

„Oni (na Zapadu) koji kritikuju Srbiju zbog bliskosti i partnerstva sa Rusijom treba da se zapitaju zašto nisu ponudili takve odnose Srbiji. Ja Zapadu uporno govorim da je Srbiji potreban strateški partner i na Zapadu... Ali oni uopšte nisu zainteresovani“, izjavio je Dačić u intervjuu za AP.

“Mislim da je u pitanju trenutna nervoza upravo u vezi sa zakazivanjem međuvladine Srbije i Evropske unije. Naime, drugi krug izbora na Kosovu će se dogoditi u nedelju, 1. decembra, posle toga će zaista na dnevni red datuma međuvladine konferencije. Nepotrebno je na visok nivo podignuto pitanje da li će datum biti određen u decembru ili januaru. To nije od suštinskog značaja, već da se napravi iskorak Srbije ka daljim integracijama. U tom kontekstu se čini da postoji potreba da se Zapad još jednom opomene šta je Srbija učinila kako bi, na putu ka evropskim integracijama, napravila adekvatne korake u vezi sa normalizacijom odnosa sa Prištinom. Odnosno da se iznese uverenje da je nephodno da Evropska unija na te iskorake adekvatno odgovori. Te da do međuvladine konferencije u međuvremenu i dođe”.
XS
SM
MD
LG