Dostupni linkovi

Tajlandska oporba paralizirala nekoliko ministarstava


Prosvjednici koji traže ostavku vlade pojačali su pritisak i paralizirali još nekoliko ministarstava dok se u parlamentu izglasava povjerenje premijerki Yingluck Shinawatre, sestri bivšeg tajlandskog premijera u egzilu Thaksina Shinawatre.

Nakon višetjedne, gotovo svakodnevne mobilizacije, više desetaka tisuća ljudi okuplja se od nedjelje kako bi prisilili premijerku Yingluck Shinawatre da odstupi s dužnosti, ali i da bi izrazili prezir prema njezinu bratu Thaksinu, bivšem premijeru svrgnutom državnim udarom 2006. koji ostaje u središtu političkog života zemlje iako živi u egzilu.

Prosvjedi su kulminirali jučer kada su prosvjednici upali u ministarstva vanjskih poslova i financija. Prosvjednici su djelatnicima dali sat vremena za izlazak iz ureda, a opkolili su još tri ministarstva: prijevoza, turizma te sporta i poljoprivrede, rekao je ministar sporta Somsak Pureesrisak.

Od sinoć u cijelom Bangkoku pojačana je nazočnost policijskih snaga, što im omogućuje uvođenje redarstvenog sata i zabranu okupljanja.

Okidač za prosvjede bio je zakon o oprostu za koji oporba tvrdi da je specijalno izrađen za Thaksina, kako bi bivši premijer izbjegao presudu na dvije godine zatvora dosuđenu mu zbog malverzacija. Senat je poslije odbacio taj zakon, no prosvjednike nije umirio.
XS
SM
MD
LG