Dostupni linkovi

Ukinuta najduža aviolinija na svijetu


Slijetanjem Airbusa A340-500 na aerodrom Changi završen je uspješan devetogodišnji poduhvat u oblasti komercijalnih letova. Najduža aviolinija na svijetu, ona od Singapura do New Yorka, ukinuta je nakon što je posljednji avion Singapore Airlinesa završio svoj skoro 19 sati dug let.

Analitičari tvrde da je ova aviolinija poskupljenjem goriva postala ekonomski neodrživa, a aviokompanija se trudila da liniju održi profitabilnom sa sto putnika koji su uglavnom bili direktori. Međutim, to je smanjenjem troškova kompanija za letove nakon finansijske krize postalo veoma teško.

SIA je prethodno pet aviona Airbus A340-500 zamijenila većim, ali ekonomičnijim modelima A380 superjumbo, koji nisu namijenjeni za tolike udaljenosti. Jedno od 100 mjesta u poslovnoj klasi koštalo je 11.180 dolara, a omogućavalo je udobnost i uštedu vremena koje bi se inače izgubilo na zaustavljanja ili presjedanja.

Ukidanjem ove linije titulu najduže preuzela je kompanija Qantas, koja prevozi putnike od Sydneya do Dallasa za 15 sati i 20 minuta.
XS
SM
MD
LG